A+ A A-

Novo veličanstveno iskustvo u Šternberku!

Salih Ljubijankić, kao predstavnik AMK EXTRASPORT Cazin, općine Cazin, i cijele Bosne i Hercegovine, po prvi put je učestvovao na FIA Hill Climb Mastersu u Šternberku (Češka). 

Iako su u prijavama evidentirana još tri predstavnika iz BiH (Nihad Seferagić iz Cazina, kao i Bakir i Harun Hadžić iz Sarajeva), nisu se pojavili na startu FIA HILL CLIMB MASTERSA. Takođe iz susjednih država nije bilo takmičara u Češkoj (Hrvatska, Srbija, Crna Gora).

Impresivni su bili bolidi svih učesnika Mastersa, iz cijele Evrope, a iz zemalja okruženja nije bilo nikoga osim Saliha Ljubijankića iz Bosne i Hercegovine. Salihov rezultat takođe nije nezapažen. Možda je mogao i bolje ali je u trećoj trci dok je on bio na stazi prekinuta trka crvenom zastavom. On nije zaustavljen ali ga je to sigurno omelo da treću vožnju odveze još brže od prvih dviju vožnji.

Predsjednik AMK Extra Sport, Samir Kržalić je takođe stekao nova iskustva kad je u pitanju organizacija Brdske trke, jer je FIA HILL CLIMB MASTERS najbolje organizirana brdska trka u Evropi, na kojoj učestvuju samo najbolji vozači brdskih trka cijele Evrope. Organizacija je ove godine (2016.) povjerena gradiću Šternberku i Češkom klubu "AMK Ecce Homo Šternberk".

Na FIA Hill Climb Mastersu se vožnje ne sabiraju nego se uzima najbrže vrijeme od tri vožnje. Salih je prvu vožnju 3333 metra dugu stazu odradio za 1:49,88, drugu vožnju je ubrzao na 1:49,33, a treću pao na 1:51,44. Njegov rezultat je 1:49,33 a to je u njegovoj grupi (TC/GT) 8. mjesto. Prvo mjesto u toj grupi je osvojio Warburton David iz Velike Britanije u svom Caterham 7-Fordu sa vremenom 1:37,74.

 

 

 

U ukupnom poretku je pobjedio Faggioli Simone sa Formulom Norma M20FC-Zytek sa vremenom 1:17,51.

 

A kakvi su to bolidi u Šternberku, može se vidjeti na nekoliko slika. To nisu bolidi to su "auto monstrumi"! Najbolji od njih 100 metara pređu u startu za tri do četiri sekunde!

   

Naš Salih je nastupio u svojoj Hondi Civic R, jer na Mastersu se mora voziti bolid sa kojim se vozilo prvenstvo tekuće godine.

  

Danas 10. oktobra Salih i Samir se vraćaju kući. Udaljenost od Šternberka do Cazina je zaista velika. Preko 700 km. Sretan put BiH predstavnicima u Češkoj!

Cazin Grand Prix Championship

AMK Extrasport Cazin 2012. Sva prava pridržana...

Prijava or Registracija

LOG IN

Registracija

User Registration
or Odustani